Travesti Bireyleri Destekleme; İyi Bir Müttefik Olma Rehberi

Tanıdığınız yada tanımadığınız travesti bireyler için bir müttefik olmayı veya genel olarak travesti olmanın ne anlam taşıdığını öğrenmek, sizin için devam eden bir süreçtir. Diğer yollar daha fazla zaman, enerji ve bağlılık gerektirirken, iyi bir müttefik olmanın bazı yolları nispeten basit ve kolaydır. İstanbul‘da yaşayan bir travestiyi desteklemek veya eşcinsel insanlar için daha iyi olması için dünyayı değiştirmenize yardımcı olacak araçlar aradığınız hakkında bilgi arıyorsanız, bu kılavuz yazı size yardımcı olabilir.

Temeller: Bir Müttefik Olmak Üzere Hatırlanması Gereken Şeyler

‘Mükemmel’ müttefik olmanın tek yolu yoktur. Travesti toplumu, dünyanın her bölgesinden, her ırksal ve etnik kökeninden ve her inanç topluluğundan gelen çeşitli ve karmaşıktır. Bu, travesti toplumunun farklı üyelerinin farklı ihtiyaç ve öncelikleri olduğunu gösterir. Benzer şekilde, her durumu ele almak için doğru yol yoktur veya her travesti kişiyle etkileşimde bulunur. Saygılı ol, elinden geleni yap ve denemeye devam et.

Birisinin kimliğine saygı duymak zorunda değilsiniz. Bazı insanlar travesti kimlikleri hakkında çok şey duymamış ya da trans olmanın ne anlama geldiğini anlamakta zorluk çekiyorlar ve bu sorun değil. Ama bütün insanlar, kimlikleri tam olarak anlamayanlar bile, saygıyı hak ederler.

Bazı transseksüel insanlar tıbbi olarak diğer cinsiyete geçiş yapmayı tercih ediyorlar, bazıları ise bu yolu tercih etmeden mevcut bedenleri ile sadece yaşam stillerini değiştirirler. Bazı transseksüeller, isimlerini veya kimlik belgelerini yasal olarak değiştirmeyi tercih ediyorlar, bazıları doğuştan gelen isim ve kimliklerini kullanırlar. Bazı travestiler görünümlerini değiştirmeyi tercih ederler (kıyafetleri veya saçları gibi) ve bazıları bunu bile yapmazlar. Aynı şekilde, bazı travestiler bu şeylerin çoğunu yapmak isteyebilirler, ancak bunu yapamayacakları için ya da güvenlik nedenleriyle yapmazlar. Trans bireylerin kimliği, ne tür şeylere sahip olduklarına veya geçiş yapıp yapılmadıklarına bağlı değildir ve iki transseksüel insanın yolculuğu aynı değildir.

Kendini eğitmeye devam et. Güçlü bir müttefik olmanın en basit yollarından biri, eğitiminizi kendi elinize almaktır. Hayatınızdaki travesti insanlarla sohbet etmek önemlidir, fakat aynı zamanda kendi başınıza kaynak ve bilgi aramanız da önemlidir.

İstanbul Travestileri ile Etkileşim

Bu bölüm İstanbul Travestileri ile tek tek ya da küçük bir grupta saygılı bir şekilde etkileşime girme hakkında bilgiler içermektedir.

Travestilerin kendileri için kullandıkları dili kullanın. Hiçbir transseksüel kişi tam olarak aynı değildir ve farklı trans bireyler kendilerini tanımlamak için farklı kelimeler kullanabilirler. Her trans kişiliğin liderini takip etmelisiniz, çünkü onlar için doğru olan dili en iyi onlar bileceklerdir.

Sorduğun diğer sorular hakkında dikkatli ol ve düşün. Merak ettiğin birçok konu var: tıbbi geçiş, ameliyat öncesi geçiş, farkındalık süreci, cinsel aktivite. Bu, İstanbul travestilerine kendileri hakkında soru sormak veya travestilerin kendileriyle ilgili samimi ayrıntıları rahatça paylaşmasını beklemek anlamına gelmez. Bir konunun ortaya çıkmasının uygun olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilecek ve bunun için kendinize sorabileceğiniz iki soru vardır:

“Onları saygılı bir şekilde yardımcı olabilmek için bu bilgiyi bilmem gerekiyor mu?” Birisinin adını ve sıfatlarını sormak neredeyse her zaman uygundur, çünkü bu bilgiyi her gün birbirimizle konuşmak için kullanıyoruz. Bunun ötesinde, gerçekten bilmeniz gereken şeyler olmayan soruları merak ediyor olabilirsiniz. Örneğin, bir travestinin cerrahi öyküsü, bilmeniz gereken nadir bilgilerde biridir.

“Bu soruyu sormak istiyorum ama bana sorulursa rahat eder miydim?” Bir sorunun uygun olup olmadığını belirlemenin bir başka iyi yolu, birisi size benzer bir şey sorduğunda nasıl hissedeceğinizi düşünmektir. Örneğin, bir iş arkadaşının size vücudunuzun özel alanlarını sorması uygun olmayabilir. Aynı şekilde, bir travestinin vücuduyla ilgili benzer sorular sormak da uygun değildir.

Pek çok travestinin, kendileriyle ilgili sorulmasından rahatsız olduğu bazı özel konular şunlardır:

Onların doğduğu isim (“gerçek ismin nedir”) veya cinsel geçiş yapmadan önce fotoğrafları

Hangi hormonları alıyorlar (ya da almıyorlar)

Hangi ameliyatları geçirdi (ya da geçirmedi)

Cinsel ilişkilerle ilgili sorular