Kapalı Ortamda En Verimli Orkide Yetiştirme Teknikleri

Bir orkideyi büyütmek için, bir orkide gibi düşünmelisin. Orkide başarısı için altın kural, bitkinin doğal koşullarını mümkün olduğunca çoğaltmaktır. Doğada çoğu orkide epifit vardır, yani başka nesneler üzerinde büyürler, kaba kabuk ya da taşlara tutunurlar. Çoğu insan tarafından tercih edilen gösterişli orkideler genellikle falenopsis hibritleri (sözde güve orkideleri) veya dendrobium melezleridir.

Orkide Bitkileri için Optimum Büyüyme Koşulları

♥Güçlü ışık, mümkünse doğrudan öğleden sonra güneş ışığı (dendrobiumlar daha fazla güneş isteyebilirler)

♥Yüksek nem

♥Köklerin etrafındaki türbülans hava akımı

♥Kurumanın normal periyotları, ıslak yağmurlar ile dönüşümlü olarak

♥50 derece ile 85 derece arasındaki sıcaklık

Orkidenin büyüyeceği bölgede bu koşulları yaratmaya ne kadar yakın olursanız, o kadar çok başarı ve daha iyi çiçek açarsınız.

Çoğu dükkandan alınan orkide ucuz plastik kaplarda paketlenmiş olarak ıslanmış yosun içine konan kökleri ile size gelir. Açıkçası, bu başarılı büyümenin temel kurallarından ikisini ihlal ediyor. Köklerin etrafında hava akışı yoktur ve köklere asla tamamen kurma şansı verilmemiştir. Böylece bitki nefes alamıyor ve kök çürümesi kaçınılmaz oluyor. Orkide kökleri, suyu çok hızlı emmek ve nefes almak için tasarlanmış yüksek oranda uzmanlaşmış organlardır. Besin maddelerini topraktan özümleyemezler.

Kapalı Ortamda Orkide Bakımı İçin İpuçları

Aslına bakarsanız orkide bakmak oldukça basittir. Yaz aylarında suyunu haftalık ve ağır vermek icap eder. Su köklerini ıslatıp çakıl tepsiyi doldurun (bu ekstra nem sağlayacaktır).

Bitkiyi mutfak lavabosuna koymak bile sıkça incitmez ve onu gerçekten ıslatırsınız. Endişelenmeyi, daha sonra kurumasına izin verdiğiniz sürece onu öldürmezsiniz. Büyüyen mevsimde, haftalık zayıf bir toz veya sıvı gübre çözümüyle besleyin.

Kışın, bitkinizi sıcak tutun ve suyunu ayda bir kere kesin. Susadıklarından emin olmak için döllenme mevsimlerini sıkı takip etmelisiniz.

Sarı renkte yapraklar , kırışmış yapraklar veya açmayan tomurcuklar gibi sıkıntı işaretleri görürseniz , bitkiyi hareket ettirin ve şartlarını uyarlayın. Bir orkide mutlu bir yer bulup bir rutine düştüğünde, bitki düzenli olarak yeni kökleri, yaprakları ya da bastonlarını (türüne bağlı olarak) dışarı atmalı ve sizi yıllık olarak güzel bir çiçekle ödüllendirmelidir.